16.6.2011

Raskausviikko 35+0

Viikko 36



Äidin keho


On hyvä ymmärtää, että synnytys on dynaaminen tapahtuma, jonka kulkua ei voi täysin suunnitella etukäteen. Kivunlievitykseen ja erilaisiin toimenpiteisiin synnytyssalissa vaikuttaa itse synnyttäjän tuntemukset ja sikiön vointi.

Vain yksi kuukausi jäljellä!
Kohtu on luultavasti kylkiluittesi alapuolella.

Suunnilleen 32. - 34. raskausviikolla kätilö tai lääkäri tunnustelee vatsaasi ja tutkii, missä asennossa lapsi on. Asento on saattanut vaihtua monta kertaa raskauden aikana. Yleensä 34. - 36. raskausviikolla lapsi tavallisesti asettuu asentoon ja pysyy siinä.

Oletko huomannut, että vatsasi muhkura on siirtynyt hieman alemmas? Onko laskeutumista tapahtunut? Hengittäminen saattaa olla helpompaa.

Vaikka onkin helpompaa hengittää, masennus ja ärtyneisyys ovat yleisiä tässä vaiheessa. Nukut todennäköisesti vähän, selkääsi särkee, tunnet itsesi isoksi, hengästyt pienenkin ponnistelun jälkeen ja hikoilet tavallista enemmän. Olkoonkin laiha lohtu, mutta kaikki edelliset oireet ovat normaaleja. Jutellaanpa jostain mukavammasta asiasta. Mistä tietää, milloin synnytys on alkanut?

Olet jo voinut tuntea supistuksia, joita kutsutaan Braxton Hicks -supistuksiksi. Oikeat supistukset ovat säännöllisempiä, ja ne voimistuvat yhä enemmän ja ovat kivuliaampia, kun aikaa kuluu. Oikeat supistukset eivät katoa, kun lepäät. Ensimmäinen merkki lähestyvästä synnytyksestä voi olla limatulpan irtoaminen. Se on hyytelömäinen lima, joka on ympäröinyt kohdunkaulaa viimeiset yhdeksän kuukautta. Voi mennä kuitenkin aikaa, ennen kuin synnytys alkaa, mutta limatulpan irtoaminen on silti merkki siitä. 


Lapsi  


Sikiö painaa noin 2850 g. Pituus on noin 46 cm. Laajat raajaliikkeet vähenevät tilanahtauden takia. Kiehnaavat vartaloliikkeet tuntuvat.  
Aivan kuin vastasyntynyt
Tähän viikkoon mennessä lapsi on melkein kokonaan kasvanut ihoonsa kiinni. Iho, joka oli aiemmin ryppyinen, on nyt tasainen ja hieno, koska ihonalainen rasvakerros on nyt täysin kehittynyt. Kasvot ovat hieman pyöreämmät, ja pään halkaisija on 90 mm.

Lapsi saattaa nikotella silloin tällöin, mikä johtuu hengitysharjoituksista, jotka valmistavat lasta elämään kohdun ulkopuolella.


Tässä vaiheessa lapsi osaa tehdä kaikki samat asiat, jotka vastasyntynytkin osaa.


Hän on siirtynyt yhä alemmas lantioon. Useimmat lapset makaavat pää alaspäin, vain muutamilla on takapuoli alaspäin. Jälkimmäisessä tapauksessa on yritettävä kääntää lasta ympäri. 


Tutkimukset


Sikiön perätila: Arvio ulkokäännöksen mahdollisuudesta ja synnytystavasta äitiyspoliklinikalla. Viikoittaiset seurantakäynnit neuvolassa alkavat.



Masukuvaa eri kuvakulmista








Mulle on tullu lisää raskausarpia, ja ku vertailee edellisviikon kuviin, niin ne todellaki on venyny lisää ja tummunu. Fuck! No, ei se mitää. Ukko lupas rakastaa mua silti, vaikka mä vähä venyn. :) Ei tässä nyt ookkaan laskettuunaikaan kun 5 viikkoa, ehdinkö mä kovin paljon siinä ajas enään venyä? :D Viimesillä viikoilla vissiin kasvaa maha (vauva) supervauhtia, että varmasti tulee arpia lisää. Mut ei mulla kyllä kovin paljoa noita arpia oo, ja ne haalenee. :)

Nappaan myöhemmin tänään kuvat kotipostaukseen. Postaus olis kuvia vaille valmis. :) 


Palaillaan. :)

6 kommenttia:

  1. Ihana maha! kunnon pallo :) Onneksi arvet haalenee, mulla ei mahaan tullut yhtään mutta rieteen tuli muutama pieni, ja nekin hävisi kokonaan n. 2kk synnytyksestä :)

    VastaaPoista
  2. Joo tää massu on kyl aika sulonen ja iso. :) Meinaa olla ihan norsun olo. :D Aijaa, niinkin nopeesti haaleni. Ne on elämisen jälkiä. ;)

    VastaaPoista
  3. Kyl sul on ihan selvästi korkeemmalla maha :) nyt huomaa näistä kuvista...

    VastaaPoista
  4. Mä kans tutkaalin mun mahaa, ja tulin siihen päätökseen että kyl se vain on vähä korkeemmalla ku sun. Sulla pyöristyy jo ihan alhalta, mut voiko johtuu myös siitä ku mä oon paaaljo pidempi ku sä? Miksköhän mun masu onko noin korkeella.. Pyöristyy heti tissien alta.. :D Niin ja huomasin, ku otin noi kuvat jo aamusta, niin illasta mun maha oli pyöreempi tuolta alhalta? Kauhia stoori taas.. :D

    VastaaPoista
  5. se on kai ihan ihmisen rakenteesta kiinni, sama asia ku joillaki on ylipieni maha viimesillään tai sit joillain on yli-iso ...

    VastaaPoista

Kommenttisi