30.6.2011

37+0

Viikko 38

Äidin keho


Olo alkaa olla jo aika tukala kookkaan vatsan kanssa. Liikkua voi voinnin mukaan. Seuraile sikiön liikkeitä. Jos sikiö vähentää selvästi liikkumista, eikä supistuksia vielä tunnu, hakeudu neuvolaan ylimääräiselle tarkistuskäynnille.

Univaikeuksia?

Kun lapsen pää tai takapuoli on kiinnittynyt paikoilleen, on usein helpompaa hengittää. Alavatsassa on kuitenkin yhä enemmän painoa. Voit tuntea pistelyä, kun lapsen pää painautuu lantionpohjaasi.

On todella vaikeaa löytää hyvää nukkuma-asentoa. On suoraan sanoen vaikea löytää minkäänlaista hyvää makuu-, istuma- tai seisoma-asentoa. Kohta kaikki on kuitenkin ohitse.

Yritä olla kiusaantumatta, jos sinulta kysytään, onko raskautesi yliaikainen, koska olet niin iso ("Kiitos vain. Tulipas tuosta hyvä mieli!"). Älä myöskään hermostu, jos sinulta kysytään, miksi et ole vielä synnyttänyt ("No, mistäpä minä sen tietäisin?"). Jätä tuollaiset puheet huomiotta. Järjestä tekemistä joka päivälle, jos sinulla vain on voimia. Käy vaikka elokuvissa, tai ehkä sinua piristää ripsien ja kulmien kestovärjäys, tai kampaajalla käynti. Käy kävelylenkillä, tapaa ystäviä ja nauti viimeisistä rauhallisista päivistä.



Lapsi


Sikiö painaa noin 3200 g. Pituus on noin 48 cm. Sikiö alkaa olla kypsä syntymään. Hengitysjärjestelmäkin on kypsynyt kohdun ulkoisen elämän vaatimuksiin.

Lapsi on täysiaikainen.

Useiden viikkojen ajan lapsen elinten toiminnot ovat pikemminkin tehostuneet. Elinten rakenteet ovat olleet kunnossa jo jonkin aikaa. Lapsen aivot ja hermosto toimivat joka päivä paremmin, mutta niiden kehitys jatkuu koko lapsuuden ajan ja jopa myöhäisteini-ikään saakka.

Lasta pidetään nyt täysiaikaisena. Milloin synnytyksen aika sitten on? Lapsi päättää, milloin on aika syntyä.

Tutkimuksen mukaan kohdussa vietetty aika on ohjelmoitu geeneihin. Lapsi on perinyt nuo geenit sinulta ja isältään. Et voi muuta kuin odottaa.


Ongelmat/huomiot


Raskaus on täysi viikolla 38+0. Raskauden keston biologinen vaihtelu on suuri ja siksi normaali raskauden kesto on 38+0-42+0 viikkoa. Synnytys voi käynnistyä supistuksilla tai lapsivedenmenolla, jota yleensä seuraa muutaman tunnin -vuorokauden viiveellä supistukset. Synnytys katsotaan käynnistyneeksi, kun supistukset tulevat säännöllisesti ja tihenevästi alle 10 min välein.




6 kommenttia:

  1. Hui nyt se on laskeutunu!! <3 Teikäläinen lähtee pian synnyttää :P

    VastaaPoista
  2. Joo mä sitä tuos viikkoko sitte mainaasin, että aivanku olis laskeutunu. :) ollaan päästy näin pitkälle, jotta sais kyllä tulla jo! :) <3

    VastaaPoista
  3. Mulla on laskeutunu jo kuukausi sit, ja täs sitä viä ollaan ison mahan kans :D

    VastaaPoista
  4. :D katotaan niin mollaan yhres synnyttämäs ! :D

    VastaaPoista
  5. Niinpä :D nooh, katotaan, mulla on tiistaina se lääkäri sjoella, jos tää on perätilas viä ni kai mä saan sit sen leikkausajan....apuva :D

    VastaaPoista
  6. :) Uskon et jännittää.. Mutta niin muaki, iso APUA! :D

    VastaaPoista

Kommenttisi