7.7.2011

38+0

Joo eli tänään lähti pyörimään raskausviikko 39.. Jännää. :)



Viikko 39

Äidin keho


Rauhallista oleskelua ja kotiaskareiden touhuamista voinnin mukaan. Voit tehdä kevyitä kävelylenkkejä. Levähtäminen/päiväunet tarpeen mukaan. Sikiön liikkeiden tarkastelua.


Tulisipa vauva jo.

Nukutko levottomasti ja heräilet usein? Useimmilla naisilla käy näin. Sanotaan, että keho valmistautuu tulevaan: vauvaan, joka haluaa ruokaa päivällä ja yöllä.
Monet eivät tunne oloaan aivan normaaliksi näinä viimeisinä viikkoina. On varsin normaalia, että tunnet itsesi epävarmaksi ja että sinulla on mielialan vaihteluita. Saatat olla sisäänpäin kääntyneempi, voit hermostua helposti ja todeta, ettet saa kaikkea valmiiksi. Toisilla taas on yhtäkkiä valtavasti energiaa.

On yleistä, että juuri raskaana olevat naiset aloittavat suursiivouksia, ryhtyvät leipomaan valtavasti tai valmistavat valtavan suuria aterioita. Pesän rakentaminen saattaa olla vaistonvaraista. Kotia on laitettava kuntoon, ennen kuin vauva tulee.


Lapsi


Sikiö painaa noin 3350 g. Pituus on noin 49cm. Pituudessa ja painossa voi suuria yksilöllisiä eroja.

Raivotarjonta.
Nyt useimmat lapset ovat jo asettautuneet pää alaspäin ja leuka rintaa vasten niin sanottuun ”raivotarjontaan”, mikä on tavallisin syntymäasento.

Tässä vaiheessa vatsassasi on jonkin verran hiljaisempaa kuin ennen. Lapsella ei ole ensinnäkään kohdussa kovin paljon tilaa liikkua. Liikkuminen on pikemminkin tökkimistä tai sohimista. Lapsi myös nukkuu enemmän kerätäkseen voimia kasvua ja kehitystä varten.


Ongelmat/huomiot


Alatiesynnytys:
Synnytykseen kuuluu 3 vaihetta: Avautumisvaihe on pisin ja sen kesto on keskimäärin ensisynnyttäjällä 10 tuntia, monisynnyttäjällä 6, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta. Äiti pääsee aktiivisesti osallistumaan synnytykseen työntämällä sikiötä ulos yhtäaikaisesti kohdun supistusten kanssa. Kolmannessa vaiheessa syntyvät istukka ja sikiökalvot.

Tutkimukset


Sektio eli keisarinleikkaus voidaan valita tietyistä lääketieteellisistä syistä jo ennalta käsin ennen synnytyksen käynnistymistä. Tuolloin leikkauspäivä ajoitetaan yleensä raskausviikolle 39–40. On tärkeää tiedostaa, että keisarileikkaukseen liittyy enemmän ongelmia (tulehduksia, verenvuotoa ja suurentunut riski laskimotukokselle) kuin alatiesynnytykseen, joka on luonnollinen ja yleensä turvallisempi synnytystapa.




Masukuvaa 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi